Azonnal közölhető!
Sajtóközlemény
GTC Magyarország: magasra tették a lécet

2015 legnagyobb A kategóriás irodapiaci tranzakciójában gazdát cserélt Budapest legmagasabb irodaháza, a Duna Tower.

  • A vevő a régió vezető kereskedelmi ingatlanfejlesztő vállalatcsoportja, a GTC International Group
  • A piaci előrejelzések bérletidíj-növekedést és dinamikus keresletnövekedést prognosztizálnak
  • A GTC teljes hazai irodaportfóliója mintegy 120.000 négyzetméter

2015. november 19., Budapest – A GTC Magyarország ma bejelentette, hogy egy többfordulós tenderfolyamat végén megvásárolta Budapest városképének meghatározó irodaépületét, a XIII. kerületben található Duna Tower irodaházat. A GTC International Group, a közép-kelet-európai ingatlanpiac egyik vezető szereplőjének hazai leányvállalata ezzel a fellendülőben lévő hazai irodapiac legnagyobb idei tranzakcióját bonyolította le. Az új tulajdonos célja, hogy az exkluzív, A kategóriás irodaház kihasználtsága rövid idő alatt elérje a 100%-ot.

A GTC Magyarország ma jelentette be a Budapest XIII. kerületében található, a Váci úti irodakorridor és Budapest városképét meghatározó Duna Tower irodaház megvásárlását. A vevő célja, hogy – a jelenleg már a válság előtti szinten teljesítő fővárosi irodapiac fellendülését kihasználva – Budapest legmagasabb, A kategóriás irodaépületének kihasználtságát közel 100%-osra növelje.

„A magyar irodapiac a régió országaiéhoz képest néhány éves fáziskéséssel talált önmagára, de a befektetők még semmiről sem késtek le. Folyamatosan nő a nagy alapterületű prémium kategóriás irodák iránti igény, és ez számos új lehetőséget nyit a bérbeadói oldalon is” – mutatott rá Robert Snow, a GTC Magyarország vezérigazgatója.

A tranzakcióval a GTC Magyarország teljes irodaportfólióját több mint 118.000 négyzetméterre bővítette, ezzel is megerősítve pozícióját mint a magyar irodapiac dinamikusan növekvő, vezető ingatlanfejlesztő és -befektető vállalata. A társaság tulajdonában van több más prémium kategóriás irodaépület is, így a Center Point Irodaház, a GTC Metro és a Spirál.

Robert Snow a tranzakció kapcsán elmondta: a Duna Tower megvásárlása a társaság 15 éves piaci jelenlétének egyik legfontosabb állomása, egyúttal 2015 legnagyobb A kategóriás irodapiaci tranzakciója is. Az akvizíciót, amelyet egy többkörös tenderfolyamat előzött meg, teljes egészében saját forrásokból finanszírozta a vállalat.

Az Árpád híd pesti oldalán található 60 méter magas Duna Towert 2006-ban adták át. A 16 emeletes irodaépület összesen 31.500 négyzetméter bruttó bérbe adható területtel, valamint 3 szintes mélygarázzsal rendelkezik, mely 400 gépkocsinak biztosít parkolóhelyet. A Duna-parton álló épületegyüttes irodáiból gyönyörű kilátás nyílik a Margitszigetre és a városra. Az épület könnyen megközelíthető az Árpád hídról autóval és villamossal, az M3-as metró kétpercnyi sétával, Budapest belvárosa pedig ötperces autóúttal érhető el.

„A hazai ingatlanpiacon jelenleg egyértelmű hiány tapasztalható a nagybérlők számára megfelelő A kategóriás irodákból; ez a befektetői oldalnak kiemelten jó piaci helyzetet teremt” – fogalmazott Hegedűs Orsolya, a Cushman & Wakefield nemzetközi ingatlan-tanácsadó vállalat hazai irodájának kutatási vezetője.

Hozzátette: már 2015 első kilenc hónapjában is jelentős bérlői aktivitás jellemezte a piacot, ami a kihasználatlansági rátát egészen 13,5%-ra – a válság előtti szintre –nyomta le Budapesten. Ennek köszönhetően 2015 várhatóan ismét rekordév lesz a bérbeadások számát tekintve

A szakember szerint a legnagyobb kihívást a kínálati hiány jelenti, hiszen nincs olyan nagyságrendű fejlesztés a piacon, amely kielégítené a prémium irodaingatlanok iránti növekvő keresletet.

Mivel a piaci folyamatok egyre inkább a bérbe adóknak kedveznek – miközben a bérlők a limitált számú, legjobb minőségű helyeket keresik –, a bérleti díjak emelkedése várható.
„Elemzéseink is a bérleti díjak növekedését vetítik előre, különösen a nagybérlők által kedvelt házakban és területeken” – egészítette ki.

A pozitív piaci trendet meglovagolva a GTC az újonnan megvásárolt a Duna Tower jelenlegi 81%-os kihasználtsági szintjének 100%-osra emelését tűzte ki célul. Ezért, illetve a prémium bérlői igények célzott kielégítése érdekében az új tulajdonos a következő hónapokban teljes műszaki és belsőépítészeti felújítást és átalakítást végez el az irodaházban.

GTC – növekedésre hangolva
A GTC Magyarország tulajdonosa a varsói tőzsdén jegyzett lengyel Globe Trade Centre S.A vállalatcsoport. A Lone Star Global Befektetési Alap többségi tulajdonszerzését követően a vállalatcsoport alaptőkéjét 140 millió euróval emelték meg, ami jelentősen növelte a GTC pénzügyi erejét és befektetési potenciálját úgy Magyarországon, mint a közép-kelet-európai régióban.
A vállalatcsoport hatékonyan tudja kezelni meglévő ingatlanportfólióját, miközben új fejlesztések és akvizíciók révén domináns szereplőjévé válik az A kategóriás irodai piacnak.
Robert Snow hangsúlyozta: „A GTC Magyarország régóta jelen van a hazai piacon. A társaság sikeresen jutott túl a válság évein, és most készen áll arra, hogy újult erővel meghatározó szereplője legyen a magyar ingatlanpiacnak”.

A GTC Magyarország
A 2000-ben alapított GTC Magyarország a varsói Globe Trade Centre S.A. tagjaként a hazai ingatlanpiac egyik meghatározó szereplője. A társaság korábban három nagy irodaberuházást hajtott végre Budapesten összesen 88.000 bruttó négyzetméter bérbe adható területtel. Három jelentős lakóingatlan-projektjében 900 lakást építettek. A GTC Magyarország jelenleg három irodaépület tulajdonosa, és egy dél-budai irodaház üzemeltetési feladatait is ellátja.

Globe Trade Centre S.A., Poland
A GTC Csoport az egyik vezető kereskedelmi ingatlanfejlesztő vállalat Közép-, Kelet- és Dél-Európában. 1994 óta magas minőségű modern irodákat és kereskedelmi célú ingatlanokat fejleszt a közép-kelet-európai régióban. A GTC portfóliója jelenleg 33 kereskedelmi ingatlanprojektből áll, amely összesen 613.000 négyzetméter iroda- és kereskedelmi területet kínál prémium kategóriás ingatlanpiaci bérlők számára Lengyelországban, Szerbiában, Magyarországon, Romániában, Horvátországban, Szlovákiában és Csehországban.
A GTC S.A részvényeit a varsói tőzsdén jegyzik. A vállalat részvényei olyan nemzetközi tőzsdei indexek részei, mint a Dow Jones STOXX Eastern Europe 300 index, a GPR 250, amely a világ 250 legnagyobb és legjobb likviditású ingatlanvállalatát foglalja magában, illetve a FTSE EPRA/NAREIT Emerging Index.

További információk:
Gedai Bori
kereskedelmi és marketingvezető
GTC Real Estate Development Hungary
Tel: +36 1 412 3699
Mob: +36 70 930 8578
e-mail:  bori.gedai@gtc.hu